Posvet Skupnosti IO Srednjih šol in Društva DOIO Slovenije 2022

Društvo DOIO je, v sodelovanju s Skupnostjo za izobraževanje odraslih v okviru Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, 22. in 23. septembra 2022 v Jeruzalemu Ormož organiziralo letni posvet članov društva. Skupaj z vabljenimi gosti smo razpravljali o pomenu kakovostnega izobraževanja odraslih ter skrbi za izobraževalce in udeležence izobraževanja glede vplivov sprememb sodobne tehnologije na naše delo in življenje.

Po uvodnem nagovoru mag. Ivanke Stopar, predsednice Skupnosti IO SŠ in mag. Jasne Kržin Stepišnik, predsednice Društva DOIO, je prvi dan posveta začela mag. Teja Dolgan,  vodja sektorja za srednje in višje šole ter IO, MIZŠ in predstavila zakonodajne novosti na področju IO v SŠ, odgovarjala na številna vprašanja udeležencev in skupaj z njimi razpravljala o prihodnosti in razvoju področja IO v SŠ. Sledila je okrogla miza o stanju IO v SŠ, razpravo je vodila dr. Tanja Možina. Pogovor je tekel predvsem o stanju ter sistemskih in razvojnih izzivih IO na srednjih poklicnih in strokovnih šolah.

Prvi dan posveta je zaključil športni psiholog red. prof. dr. Matej Tušak s predavanjem na temo stresa in njegovega vpliva na naše zdravje. Čisto za konec smo izvedli še nekaj praktičnih vaj za obvladovanje stresa in odpravljanje njegovih negativnih posledic, ki jih lahko prenesemo v vsakdanje, tudi poklicno, življenje.

Na popoldanski strokovni ekskurziji so udeleženci spoznavali bogato kulturno in gastronomsko dediščino destinacije Jeruzalem Slovenija, ob tem pa izkoristili čas tudi za neformalno izmenjavo idej in predlogov.

Drugi dan posveta je udeležence na prvem predavanju ta dan nagovorila ga. Nives Počkar, predsednica Društva Ravnatelj ter Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije. Obravnavana je bila tematika kako bomo delali z generacijami, ki se sedaj izobražujejo v IO. Predstavila nam je razmišljanja in smernice na temo kako bomo poučevali v prihodnje, in zastavila zanimiva vprašanja za samorefleksijo in vpogled kaj dela dobrega učitelja dobrega. Simon Konečnik, ravnatelj Srednje šole za elektrotehniko in računalništvo iz ŠC Velenje in predsednik Skupnosti elektro in računalniških šol Slovenije, je v okviru svojega predavanja zastavljal vprašanje ali smo pripravljeni na izobraževanje v prihodnosti in koliko poznamo tehnologije, ki nam omogočajo inovativne pristope pri poučevanju. Na koncu nam je g. Junoš Lukan iz Inštituta Jožef Štefan predstavil še lepote in pasti umetne inteligence.

Tovrstni strokovni posveti, deljenje dobrih praks in izmenjava mnenj ter predlogov med vsemi deležniki so neprecenljivi in v veliko podporo diskusiji s področja izobraževanja odraslih. Vsem udeležencem in predavateljem se zahvaljujemo za aktivno participacijo in doprinos k produktivni razpravi na posvetu.

Na posvetu smo se dogovorili da se z vodji in organizatorji IO v SŠ ponovno srečamo v roku naslednjega pol leta. Dogovorili smo se tudi, da bomo ustvarili spletno mesto oz. forum za izmenjavo izkušenj, deljenje dobrih praks, dokumentov in drugih relevantnih vsebin za izobraževalce odraslih na SŠ.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost